Szybkie zupy
Żyjąc w ciągłym biegu, nieustającym stresie, często nie potrafimy wygospodarować paru chwil na zjedzenie porządnego posiłku. Problem ten dotyczy w szczególności młodych, zapracowanych osób. W przerwie w pracy bardzo często sięgają one po najprostsze rozwiązania, którymi jest zalanie wrzątkiem z czajnika tak zwanej „chińskiej zupki”. Taki posiłek jest niewątpliwie bardzo szybki, prosty do przyrządzenia i bardzo tani – zupki kosztują około złotówki i znajdziemy je w każdym najmniejszym nawet sklepiku. Ich przyrządzenie zajmuje tylko kilka minut i już możemy zaspokoić swój głód. Warto byłoby jednak się zastanowić, czy są zupki chińskie szkodliwe dla naszego zdrowia ?
No cóż, spójrzmy prawdzie w oczy – nie ma w nich ani witamin ani żadnych mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Makaron to wysokoprzetworzona papka z pszenicy, o bardzo wysokim indeksie glikemicznym. Jest on wstępnie obsmażony w fabryce, dzięki czemu zyskuje swój niepowtarzalny, tak lubiany przez wiele osób smak, ale niestety w ten sposób kąpie się w tłuszczu! I nie są tłuszcze zdrowe – tylko trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne, mające bardzo zły wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Chińskie zupki to duża ilość soli (często jej zawartość w jednym opakowaniu przekracza dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka!) oraz dużo sztucznych, chemicznych „polepszaczy” smaku i konserwantów. Warto dwa razy się zastanowić, zanim beztrosko sięgniemy po taką szybką zupkę…