Żywienie zwierząt hodowlanych
Żywienie zwierząt hodowlanych jest jedną z najważniejszych czynności w ich chowie. Z pewnością bez odpowiedniej wiedzy nie uda się stworzyć odpowiednich warunków żywieniowych. Co trzeba wiedzieć? Otóż należy mieć wiedzę fizjologiczną na temat trawienia różnego rodzaju pasz przez poszczególne gatunki zwierząt, trzeba również wiedzieć jak są przyswajane składniki odżywcze, oraz mieć pojęcie na temat składu chemicznego, strawności i wartości pokarmowej danych pasz. Dodatkowo należy dowiedzieć się jak racjonalnie przygotowywać dobowe dawki pokarmowe z zachowaniem balansu wszystkich składników (białka, minerałów, witamin, suchej masy). W tym przypadku należy brać pod uwagę gatunek, wiek, rasę, masę ciała oraz przeznaczenie hodowanych zwierząt. To bardzo ważne aby dieta była odpowiednio zbilansowana i dobrej jakości. Tylko tego typu jedzenie zapewni zdrowie zwierzętom oraz prawidłowy wzrost, a co za tym idzie odpowiednie zyski dla hodowcy, a dla klientów produkty wysokiej jakości ( mleko, mięso). Należy pamiętać, aby dobierać właściwy rodzaj pożywienia do gatunku hodowanych zwierząt. Bardzo istotna jest pasza treściwa, ponieważ to w niej powinny znajdować się wszystkie składniki które dostarczą niezbędne witaminy, minerały oraz energię (głównie krowy karmiące czy prosięta). Jeżeli chodzi o suplementy diety, to z pewnością na uwagę zasługują wysłodki melasowane. Czym one są i skąd się biorą? W tym artykule odpowiemy na te pytania.
Wysłodki – jak powstają?
Wysłodki buraczane melasowane są paszą (produktem ubocznym) którą uzyskuje się przy produkcji cukru z buraków cukrowych. Wysłodki są krajanką buraków która została poddana ekstrakcji wody i suszeniu. Suszy się ją po to, aby można było ją dłużej przechowywać i aby zachowywała swoje wartości odżywcze (mokra szybko się psuje). Wysłodki zawierają dużą ilość pektyn które powodują fermentację w żwaczu, dzięki czemu mogą powstawać lotne kwasy tłuszczowe, które są głównym źródłem energii na przykład dla przeżuwaczy. Dobrze stosować je u krów w okresie okołoporodowym. W tym czasie zwierzęta te mają mniejszy apetyt, a specyficzny smak melasy zachęci je do częstszego jedzenia, co dobrze wpłynie na ich zdrowie.
Zalety wysłodków melasowanych
- poprawiają mleczność krów
- zawierają w sobie wysoko strawne włókna
- bardzo dobrze działają na przewód pokarmowy
- zwiększają zawartość białka oraz tłuszczu w mleku
Oczywiście wysłodki nadają się do żywienia nie tylko krów, również konie, owce czy trzoda (lochy) skorzystają na suplementacji tego produktu. Wysłodki melasowane mają dobre ceny na rynku, więc stosunkowo niewielkim kosztem hodowcy mogą nabyć dużo dobrej jakości paszy.
Wysłodki melasowane- podsumowanie
Karmienie zwierząt hodowlanych wysłodkami jest ekonomiczne i zdrowe. Melasa jest to zdecydowanie bardzo dobre źródło energii dla bakterii żyjących w żwaczu. Poprawia ona również smak paszy, co sprawia, że zwierzęta chętniej ją pobierają dlatego bez wątpienia warto włączyć je do codziennej diety.